Publieke Omroepgeneuzel

Publieke Omroepgeneuzel

De Nederlandse Publiek Omroep. Daar is al zoveel over geschreven, moet ik dat nou ook nog doen? Tja, media heeft nu eenmaal m'n interesse. Niet zo gek, al vanaf 1996 ben ik betrokken bij de Lokale Omroep Spakenburg en sinds 2015 heb ik ook nog een eigen muziekradiostation. Oké, via internet, maar dat heeft iedereen inmiddels overal beschikbaar. 

Maar goed, de NPO. Een overkoepelend orgaan van de publieke omroepen, welke weer het resultaat zijn van de verzuiling. De rode VARA, de progressieve VPRO. Dat is de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep, wist je dat? Vrijzinnig, ja. Maar protestants?

Inmiddels zijn er wat omroepen gefuseerd. BNNVARA, AVROTROS, KRONCRV. Als je een bedrijf zou oprichten en naar de Kamer van Koophandel zou gaan met zo'n bedrijfsnaam zouden ze je vierkant uitlachen. Maar hier fuseren we afkortingen die al nietszeggend waren tot, ja, wat eigenlijk?

Laat ik toegeven dat de kwaliteit van vele publieke programma's goed tot zeer goed is te noemen. Maar is het nog nodig om die omroepnamen zo prominent naar voren te schuiven? Dat is toch achterhaald? Maar dat is nog niet helemaal doorgedrongen bij de omroepen zelf. En bij de NPO misschien ook nog wel te weinig. Volgens mij is alleen de EO nog enigzins onderscheidend. Maar dat kunnen ze ook doen als ze producent worden voor de NPO. Ze kunnen dezelfde programma's maken, met misschien wel meer kijkers, omdat er een vooroordeel wegvalt.

Een ander voorbeeld. Je kijkt 's ochtends naar 'Goedemorgen Nederland'. Dan sluiten ze steevast af met de mededeling dat WNL vanavond om 00.00 uur weer te horen is op NPO Radio 2. Zou er werkelijk één kijker zijn die dan denkt, "jaaah, vannacht weer lekker WNL luisteren". De vraag stellen is 'm beantwoorden. 

NPO Radio 2, misschien wel de beste zender van Nederland. Ja, ik denk het wel. Maar ik kan me zo irriteren aan die jingles van de verschillende omroepen. Wat kan het mij, en de rest van Nederland, nou schelen welke omroep dat programma produceert? Totaal niet relevant. Radio 2 heeft een format, waarbij ze hun best doen om het een eenheid te laten zijn. Laat dan dat omroepgeneuzel achterwege en straal uit dat je één zender bent! 


Afdrukken