Enjoy the silence

Enjoy the silence

Onlangs sprak ik Jaap Koelewijn van Fides Studiebegeleiding bij mij in de winkel. We kletsten wat over mijn vorige stukje 'Concurrentie Allergie'. Hij schreef een tijdje geleden over 'Home is where my WiFi is'. En gaf er zelfs een workshop over. Kort gezegd ging het erover wat het met de mens anno 2018 doet als je een paar dagen helemaal offline gaat. Of eigenlijk wat het doet als je de hele tijd online bent.

Als je in ons dorp de parkeerkelder inrijdt, valt de 4G verbinding weg. Ik betrap mezelf er dan wel eens op dat ik dat best irritant vindt. Terwijl ik zo'n 3 minuten later al weer verbinding heb! Is internet al net zo belangrijk geworden als 220 Volt? Voor bedrijven sowieso. Onze kassa werkt niet zonder internet. Dat vind ik nog wel uit te leggen, want dan is het inderdaad net zo belangrijk als de stroomaansluiting.

Maar hoe zit dat privé? Gister ging ik even met m'n dochter een ijsje halen in het dorpscentrum. We zaten even op een bankje om ons heen te kijken. Althans, ik wel. M'n dochter Sarely (bijna 3) keek alleen maar naar haar ijsje met bananensmaak. Wat me opviel was het aantal mensen dat 'iets' met hun mobiele telefoon aan het doen was. Op de terrassen, op de fiets, lopend. Een moeder met twee kinderen die op haar schermpje kijkend een weg over aan het steken was. Toch ga ikzelf ook niet vrijuit. Ik kijk vaker op m'n schermpje dan ik eigenlijk zou willen. 

Onder Christenen is er een term die we 'Stille Tijd' noemen. De term komt in de Bijbel helemaal niet voor en is volgens mij iets van de laatste 10, 15 jaar. Correct me if I'm wrong. Iedereen vult dat weer anders in natuurlijk, maar het is wel een waardevol principe. Ook als je niet in God gelooft is stille tijd een verstandig agendapunt. Of geen agendapunt, maar gewoon iets waar je elke dag even tijd voor kunt nemen. (En wie weet komt je nog tot nieuwe inzichten...)

Vanochtend reed ik naar m'n werk in de auto en bedacht ik om de radio maar eens uit te zetten. En dat is voor mij best wel een dingetje. Radio is mijn (uit de hand gelopen) hobby... Ik volg het nieuws uit de radiowereld op de voet en luister in de auto graag naar de radio. Op m'n kantoor luister ik naar m'n eigen non-stop muziekzender, Radio Crescendo, want dan wordt ik minder afgeleid. Terug naar de radio die uit stond vanochtend. Wat was het een heerlijke autorit. Even tien minuten stil. Ook nog even tegen God gepraat. Misschien klinkt dat wat zweverig, maar ja, als je in Hem gelooft en nooit met 'm praat is dat natuurlijk nog gekker. Tegenliggers kijken trouwens niet raar op, want ook zij praten vaak hardop zonder dat er iemand anders in de auto zit. 

Depeche Mode had in 1990 een hit met Enjoy The Silence.

This morning I did.

 

Het stukje van Jaap Koelewijn kun je hier lezen.