De nacht van Spakenburg

De nacht van Spakenburg

De terrassen in Spakenburg mogen nu tot 01.00 uur open blijven. Tot voor kort was dit 00.30 uur en mochten er na 00.00 uur geen consumpties meer verstrekt worden. Doordat de VVD -voor ruimere openingstijden van de horeca- samen met de ChristenUnie een coalitie heeft gevormd is dit verwezenlijkt. Wat de VVD niet voor elkaar kreeg was een verruiming van de sluitingstijden. Op dit moment mag je na 00.00 uur (wordt straks 01.00 uur) geen horecagelegenheid meer in, terwijl deze tot 02.00 uur open mogen blijven. 

Een aantal jaren geleden was het nog zo dat je tot 00.30 uur naar binnen mocht. Als ik het goed heb, is dit destijds aangepast om de SGP tegemoet te komen. Na 00.00 uur is het immers zondag. Ik heb dit altijd vrij hypocriet gevonden. Zoiets van 'wat er achter de voordeur gebeurt zien we niet'. Dit is ook zo bij de terrassen die sommige horecaondernemers van de gemeente huren. Die mogen door de week gebruikt worden, maar niet op zondag. Oftewel de horeca mag op zondag open, maar opnieuw alleen achter de voordeur.

Je merkt in de hele horeca-discussie ook wel iets van de spanning tussen een Christelijke partij als de CU en de liberale VVD. Waarbij ik moet aantekenen dat de lokale VVD zich heel respectvol opstelt in ons overwegend Christelijke dorp.

Maar toch is er niet zonder meer een is-gelijk teken te plaatsen tussen Christelijk en zondagsrust. Lang niet iedereen die Christen is, is er van overtuigd dat je op zondag niets mag kopen of niet mag werken. Daar mag wel iets meer aandacht voor zijn. De vraag of er vandaag de dag een goddelijk gebod geldt, zoals in de tijd van het oude testament is niet vanzelfsprekend met ja te beantwoorden. Ik zal de theologische discussie daarover voor nu maar even laten rusten. 

Nu krijgt de VVD er van langs van andere politieke partijen als de CAP en het CDA. Er is een voorstel ingediend door deze partijen om een proef van een half jaar te doen met vrije sluitingstijden op zaterdagavond. Je zou zeggen dat de VVD daar voor zou zijn. Toch stemden ze tegen, omdat het tegen de afspraken van het coalitieakkoord in gaat. Nu zijn de CAP en het CDA helemaal ontdaan. Hoe kan de VVD dat nou doen? Kiezersbedrog!

Nu gedragen het CDA en de CAP zich enorm hypocriet. Zij weten als geen ander hoe het werkt met coalitieafspraken. Als de VVD dit zo heeft afgesproken met de CU, is het toch volstrekt logisch dat ze deze keus maken? Misschien met tegenzin, maar afspraak is afspraak. Het CDA was in campagnetijd overigens nog tegen verruiming...

Politiek... Interessant om te volgen. Ik heb respect voor hen die zich daarvoor inzetten. Je doet het bijna nooit goed. Of je krijgt ervan langs van de burgers, of van de oppositie. Dan geldt vaak het 'de pot verwijt de ketel...' principe. 

De nacht van Spakenburg. Het blijft vast nog lang onrustig...